Internet of Things (IoT). Digital marketing και ιδιωτικότητα στο επίκεντρο της επιχειρηματικής καινοτομίας

Αναρτήθηκε από Achilleas Papageorgiou, Dora Charisiadi την Δευτέρα, 03 Φεβρουάριος 2014, στην κατηγορία Technology News

IoT και ιδιοτικότητα

Το Internet of Things (IoT) είναι πλέον μία έννοια που πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει ή θα ακούσετε καθώς ολοένα και μεγαλώνει το ενδιαφέρον εταιρειών, όπως η IBM, η ORACLE, η Samsung, η Intel, διεθνών επιστημονικών οργανισμών, όπως η IEEE και κυβερνήσεων για την εφαρμογή νέων καινοτόμων υπηρεσιών που βασίζονται σε αυτό. Ο όρος Internet of Things προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Kevin_Ashton. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από νωρίς ενδιαφέρθηκε για τις εξελίξεις στο νέο αυτό χώρο. Η λειτουργία του European IoT Research and Innovation Challenges, αποδεικνύει τις διαστάσεις που είχε αποκτήσει από νωρίς το ενδιαφέρον για την εξέλιξη τεχνολογιών που βασίζονται σε mobile τεχνολογίες και cloud υποδομές στην κατεύθυνση της πανταχού υπολογιστικής.

Να δούμε όμως τι είναι ακριβώς. Το IoT είναι ένα σενάριο κατά το οποίο αντικείμενα έχουν ενσωματωμένα αναγνωριστικά όπως barcodes, QR codes ή digital watermarks και διαθέτουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν πληροφορίες αυτόματα με τη χρήση για παράδειγμα RFID ή αισθητήρων. Φανταστείτε, αντί για ένα εμφανές πλέγμα με κάμερες σε κάθε διασταύρωση να υπάρχει ένα αόρατο πλέγμα ασύρματων αισθητήρων όπου κάθε αντικείμενο μπορεί να εντοπιστεί με την ίδια ευκολία που εντοπίζεις κάτι που σ’ ενδιαφέρει στο ebay. Μιλάμε λοιπόν για αντικείμενα ή καταναλωτικά αγαθά που διαθέτουν μια διεύθυνση IP, όπως ακριβώς διαθέτουν οι ιστοσελίδες. Εάν για παράδειγμα ξεχάσεις το laptop σου στο μετρό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Με το IoT μπορείς να εντοπίσεις την ακριβή τοποθεσία του και να κανονίσεις ακόμη την αποστολή του πίσω σε σένα.

Στο IoT - το Internet των Πραγμάτων, όπως είναι η μετάφρασή του στα ελληνικά, πράγμα μπορεί να είναι ένα αυτοκίνητο που έχει ενσωματωμένους αισθητήρες για να ειδοποιεί τον οδηγό όταν η πίεση των ελαστικών είναι χαμηλή ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που μπορεί να εκχωρηθεί μια διεύθυνση IP και να παρέχεται η δυνατότητα για τη μεταφορά δεδομένων μέσω δικτύου. Σήμερα όλα γίνονται ασύρματα. Επικοινωνούμε όλο και περισσότερο μεταξύ μας με κινητές συσκευές, ασύρματο Wi-Fi δίκτυο επεκτείνεται παντού, ασύρματο σύστημα πλοήγησης GPS διατίθεται σχεδόν σε κάθε αμάξι. Θα δούμε τα κινητά μας να κλείνουν από μόνα τους όταν θα βρισκόμαστε σε αίθουσα κινηματογράφου ή να χαμηλώνει την ένταση όταν θα είμαστε μέσα σε τρένο ή λεωφορείο.

Μην πάμε όμως πολύ μακριά. Ένα άτομο με ένα εμφύτευμα στην καρδιά ή τα ζώα ενός αγροκτήματος με έναν αναμεταδότη βιοτσίπ είναι επίσης μια εφαρμογή του IoT. Μέχρι στιγμής, το IoT χρησιμοποιείται στον τομέα της μεταποίησης και της ενέργειας και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα ανωτέρω παραδείγματα μπορεί σε πολλούς από εσάς ήδη να σημαίνουν πολλά σε επίπεδο marketing και σε άλλους πολλά σε θέματα όπου η νομοθεσία πρέπει να τρέξει να προλάβει τις δικλείδες παραβίασης (ή και κατάργησης) της ιδιωτικότητάς μας!

Το σίγουρο είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι επιχειρηματικότητας αναπτύσσεται γύρω από τον όρο Internet of Things. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι τόσο η βιομηχανία του digital marketing σε νέες μη συμβατικές μορφές της, όσο και η βιομηχανία της διασφάλισης της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας ατόμων, εταιρειών αλλά ακόμη και κυβερνήσεων θα αναπτυχθούν ραγδαία τα προσεχή χρόνια.

Μοιράσου το!

Σχετικά με τον συντάκτη

Achilleas Papageorgiou

Achilleas Papageorgiou

Αχιλλέας Παπαγεωργίου (Head of Digital Strategy): Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου, με Master στις Ψηφιακές Επικοινωνίες και Δίκτυα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Σχεδιάζει και είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή διαδικτυακών στρατηγικών που οδηγούν σε αποδοτικά αποτελέσματα βάσει επιχειρηματικών στόχων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στους τομείς του SEO και του Development. Είναι Adwords Certified και Mobile Sites Certified από τη Google. Από το 2008 είναι μέλος της IEEE. Στην Intelligent Media απασχολείται στα πλαίσια του idcs business unit.

Dora Charisiadi

Dora Charisiadi

Δώρα Χαρισιάδη (Social Media Director): Είναι απόφοιτη του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στο Marketing από το Πανεπιστήμιο του Stirling στη Σκωτία και στη Διοίκηση Υπηρεσιών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2009 ειδικεύεται σε projects στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη σύλληψη ιδεών για θεματικές ενότητες, εφαρμογές, διαγωνισμούς καθώς και στη δημιουργία περιεχομένου, αρθρογραφία, επιμέλεια ύλης, και πλήρη διαχείριση ιστοσελίδων (Sites) και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media).

Τα business units της Intelligent Media

  • idcs
  • babyzone
  • CareHub
  • Digital Doctor
  • meteofarm.gr

Intelligent Media-logo

Κώστα Βάρναλη 54 Χαλάνδρι, 15233
T: 210.68.56.820
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μην χάσετε τις τελευταίες ενημερώσεις!
Συνδεθείτε μαζί μας.

facebook f   twitter f   linkedin f   youtube f

Intelligent Media map
Internet of Things (IoT). Digital marketing και ιδιωτικότητα στο επίκεντρο της επιχειρηματικής καινοτομίας