Digital Signage in Retail - Η πιο δυναμική και αποτελεσματική τεχνική των digital media

Αναρτήθηκε από Dora Charisiadi την Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2015, στην κατηγορία Digital Signage

καταστήματα λιανικής πώλησης και ψηφιακή σήμανση

Στη ζωή έχουμε πολλούς ρόλους. Γονέα, φίλου, συζύγου, συνάδελφου, καταναλωτή, επιχειρηματία, είναι μόνο μερικοί ρόλοι που μπορώ να σκεφτώ αυτήν τη στιγμή. Ο ρόλος μας ως καταναλωτής είναι σχεδόν καθημερινή μας συνήθεια. Σκεφτείτε λοιπόν πόσα μηνύματα λαμβάνετε κάθε μέρα και από πόσα διαφορετικά κανάλια. Στο ρόλο σας ως έμπορος ή επιχειρηματίας δεν έχετε παρά να μπείτε στη θέση του καταναλωτή να σκεφτείτε όπως θα σκεφτόσασταν εάν ήσασταν εσείς ο πελάτης.

Πώς θα μπορούσατε να τραβήξετε τη δική σας προσοχή;

Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε 3 λόγους που το digital signage είναι ο σύμμαχός σας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ας δούμε πρώτα όμως τι είναι το digital signage.

Επί της ουσίας, το digital signage είναι η σύγκλιση τεχνολογιών IT, audiovisual, internet, content management και marketing. Το digital signage είναι ένα εργαλείο πωλήσεων. Δεν είναι απλά μια σειρά ψηφιακών οθονών που προβάλλει διαφημίσεις, αλλά ένα εργαλείο με έντονες διαδραστικές δυνατότητες. Το πως και με τι θα εμπλουτιστεί το περιεχόμενο εξαρτάται από το σημείο πώλησης, το προϊόν και τις άλλες ενέργειες marketing που θα το συνοδεύσουν.

Σημαντικό πρώτο σημείο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όλες οι έρευνες είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Μόλις το 30% των αγορών του καταναλωτή αφορούν στην “προγραμματισμένη αγορά”, ενώ το υπόλοιπο 70% συνιστά την “αυθόρμητη αγορά”, η οποία λαμβάνεται στο σημείο πώλησης. Και μπορεί η οικονομική κρίση στη χώρα μας να έχει οδηγήσει στην αύξηση των προγραμματισμένων αγορών, ωστόσο αυτό διαφοροποιείται όταν οι εταιρείες προχωρούν σε μεγάλες προσφορές των προϊόντων τους στα σημεία πώλησης.

1ο συμπέρασμα: Το digital signage σάς βοηθάει να ενισχύσετε την αυθόρμητη αγορά. Χρησιμοποιώντας δε και προσφορές την ενισχύετε ακόμη περισσότερο.

Όταν αναφερόμαστε σε συστήματα P.O.P. ή P.O.S. (Point Of Sales), μιλάμε, εκτός των άλλων, και για digital signage. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι ψηφιακές οθόνες ή οθόνες αφής (interactive digital signage), που χρησιμοποιούνται για να καταστήσουν αναγνωρίσιμο, να διαφημίσουν και να αυξήσουν την καταναλωτική ισχύ κάποιου προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, εντός του χώρου του καταστήματος.

ψηφιακή σήμανση σε καταστήματα λιανικής

2ο συμπέρασμα:  Με το digital signage καθοδηγείτε τις αποφάσεις των καταναλωτών εκεί ακριβώς που αυτές λαμβάνονται• στο κατάστημα.

Ποιό όμως είναι το βασικό χαρακτηριστικό του digital signage; Είναι η ιδιαίτερα εύστοχη αφομοίωση και υιοθέτηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών (ibeacon, in-store displays, interactive digital signage). Σήμερα, οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν πια πολύ πιο έντονη παρουσία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και τη λειτουργικότητά τους. Και όλα αυτά χωρίς να απαιτεί από το προσωπικό σας να φορτώσει το ήδη επιβαρημένο πρόγραμμά του και με αυτό. Τα μηνύματα προγραμματίζονται εύκολα και γρήγορα.

3ο συμπέρασμα: Αφομοιώνοντας το digital signage στην στρατηγική σας, την πιο δυναμική και αποτελεσματική τεχνική των digital media, αναβαθμίζετε το χώρο σας και επικοινωνείτε γρήγορα άμεσα & με τον πιο αποδοτικό τρόπο το μήνυμά σας, προωθώντας συγκεκριμένες υπηρεσίες ή προϊόντα.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες

  1. Πρόσφατες έρευνες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι περίπου 2 στους 3 ενήλικες καταναλωτές δηλώνουν ότι τα διαφημιστικά μηνύματα μέσω digital signage προσελκύουν το ενδιαφέρον τους με τρόπο ευχάριστο και επιδρούν θετικά στην τελική τους απόφαση για την εξέταση ή την αγορά κάποιου προϊόντος.
  2. Άλλη μία έρευνα, η οποία διεξήχθη από τη Frost & Sullivan σε συνεργασία με τη Sony με θέμα «Digital Signage: Understanding the Benefits and Challenges of the Retail Industry», έδειξε ότι οι καταναλωτές βλέπουν λιγότερο τηλεόραση, ενώ ταυτόχρονα οι λιανέμποροι αντιλαμβάνονται ότι η διαφήμιση μέσα στο κατάστημα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος που επηρεάζει την αγοραστική συμπεριφορά.
  3. Το video αποσπάει την προσοχή των πελατών 7 φορές περισσότερο από ότι μια αφίσα, ενώ γενικότερα το digital signage προσελκύει την προσοχή του πελάτη και τον κρατάει πιο πολύ ώρα στο κατάστημα.

Το εγκατέστησα. Και τώρα τι;

Η εγκατάσταση γίνεται σε ένα ή περισσότερα σημεία με το μέγιστο ωφέλιμο viewability. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό. Το πιο σημαντικό και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε είναι η σωστή χρήση του, δηλαδή η επιλογή του περιεχομένου ανάλογα με τον στόχο της εκάστοτε ενέργειας, η διάρκεια των μηνυμάτων, ο αριθμός επαναλήψεων, η tailor made επικοινωνία, ανάλογα με το κοινό - στόχο και άλλες ιδιαιτερότητες αυτού του τύπου άμεσης επικοινωνίας με τον καταναλωτή, είναι τα κλειδιά μιας επιτυχημένης καμπάνιας.

Όσο πιο κοντά στο ράφι και όσο πιο διαδραστικά γίνεται αυτό, τόσο πιο σημαντικά τα οφέλη και ταχύτερη η αποπληρωμή της επένδυσης σε αυτό. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε την εφαρμογή ibeacon όπου σε συνδυασμό με το digital signage ενισχύει στο έπακρο την προωθητική σας ενέργεια. Τι κάνει ακριβώς; Έχοντας ο καταναλωτής την εφαρμογή (app) του καταστήματός σας και περνώντας από τα διάφορα sections αυτού, λαμβάνει ειδοποίηση ότι σε αυτό το section υπάρχει προσφορά. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνετε μια ενιαία, omnichannel προσέγγιση για να επικοινωνήσετε με τη νέα γενιά καταναλωτών, προωθώντας προσφορές, δωροεπιταγές και άλλα πολλά μέσω πολλαπλών καναλιών (κινητά τηλέφωνα, web, social media, digital signage κλπ), ώστε να διατηρήσετε το επίπεδο πιστότητας των επισκεπτών σας.

Μοιράσου το!

Σχετικά με τον συντάκτη

Dora Charisiadi

Dora Charisiadi

Δώρα Χαρισιάδη (Social Media Director): Είναι απόφοιτη του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στο Marketing από το Πανεπιστήμιο του Stirling στη Σκωτία και στη Διοίκηση Υπηρεσιών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2009 ειδικεύεται σε projects στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη σύλληψη ιδεών για θεματικές ενότητες, εφαρμογές, διαγωνισμούς καθώς και στη δημιουργία περιεχομένου, αρθρογραφία, επιμέλεια ύλης, και πλήρη διαχείριση ιστοσελίδων (Sites) και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media).

Τα business units της Intelligent Media

  • idcs
  • babyzone
  • CareHub
  • Digital Doctor
  • meteofarm.gr

Intelligent Media-logo

Κώστα Βάρναλη 54 Χαλάνδρι, 15233
T: 210.68.56.820
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μην χάσετε τις τελευταίες ενημερώσεις!
Συνδεθείτε μαζί μας.

facebook f   twitter f   linkedin f   youtube f

Intelligent Media map
Digital Signage in Retail - Η πιο δυναμική και αποτελεσματική τεχνική των digital media