Ψηφιακή σήμανση και λιανικό εμπόριο

Αναρτήθηκε από Georgios Tsintzilonis την Τρίτη, 17 Φεβρουάριος 2015, στην κατηγορία Digital Signage

supermarket ψηφιακή σήμανση σε καταστήματα λιανικής πώλησης

Η βιομηχανία του λιανικού εμπορίου έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μάρτυρας μίας μεγάλης αλλαγής στον τρόπο που εφαρμόζονται τεχνικές και στρατηγικές marketing. Για τον λιανέμπορο, υπάρχει μία ποικιλία τρόπων να προωθήσει την επιχείρησή του, όπως τηλεόραση, έντυπα μέσα, φήμη μεταξύ των καταναλωτών, outdoor διαφήμιση, αλλά επίσης και πρόσφατες τεχνολογικά υποστηριζόμενες επιλογές, όπως η ψηφιακή σήμανση, το online marketing, το mobile marketing, κ.α.

 

Η ψηφιακή σήμανση (digital signage) ειδικότερα, χρησιμοποιεί μέσα προβολής όπως οθόνες LED και plasma, προβολικά συστήματα ή άλλες μορφές και τεχνολογίες προβολής για να μεταδώσει στο κοινό marketing περιεχόμενο μέσω κινούμενων εικόνων και video. Η ψηφιακή σήμανση έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα διαφημιστικά μηνύματα. Η υψηλή ορατότητα αυτών των μηνυμάτων είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ψηφιακής σήμανσης. Συστήματα ψηφιακής σήμανσης μπορούν να τοποθετηθούν σε σημεία λιανικής όπως malls και πολυκαταστήματα, για την προώθηση νέων αφίξεων προϊόντων, προσφορές, εκπτώσεις, προϊοντικές πληροφορίες, videos, κλπ. Τα ψηφιακά μέσα προβολής μπορούν να ανανεωθούν πολύ γρήγορα όσον αφορά στο περιεχόμενό τους, και μάλιστα βάσει παραμέτρων όπως η χρονική στιγμή και ο τόπος προβολής του περιεχομένου.

Ψηφιακή σήμανση και λιανικό εμπόριο

Διαδραστική ψηφιακή σήμανση

Η ψηφιακή σήμανση δεν χρειάζεται να είναι παθητική (απλή κατανάλωση περιεχομένου από τον καταναλωτή), αλλά μπορεί, μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών όπως οθόνες αφής, αισθητήρες κίνησης, συσκευές λήψης φωτογραφιών, κ.α, να προσφέρει διαδραστικές λειτουργίες στους καταναλωτές. Η χρήση διαδραστικού περιεχομένου από τα social media ή με την παράλληλη χρήση κινητών συσκευών μπορούν να δώσουν σε συστήματα ψηφιακής σήμανσης τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και να τους οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διασύνδεση με το brand ή την προωθητική ενέργεια. Επίσης, διαδραστικές εφαρμογές μέσω welcome boards ή menu boards, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία πώλησης για τον λιανέμπορο, και μάλιστα στο σημείο πώλησης.

Η σημασία του περιεχομένου στην ψηφιακή σήμανση

Το περιεχόμενο έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή σήμανση, μιας και είναι αυτό που επικοινωνεί απευθείας στους καταναλωτές όλα τα επιθυμητά μηνύματα. Ψηφιακές εικόνες, videos και γραπτά μηνύματα αποτελούν συστατικά στοιχεία του περιεχομένου. Το σύστημα λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του περιεχομένου βοηθά στην διανομή του στα διάφορα μέσα προβολής ενός συστήματος ψηφιακής σήμανσης. Με αυτό τον τρόπο, το περιεχόμενο μπορεί να μεταβληθεί εξ αποστάσεως, ενώ διαφορετικό περιεχόμενο μπορεί να προβάλλεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Συνδεθείτε με τους πελάτες σας

Η πραγματική αξία της ψηφιακής σήμανσης είναι η ανάπτυξη σχέσεων με τους πελάτες σας. Το περιεχόμενο πρέπει να έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο που να ωθεί τους πελάτες να προχωρήσουν σε ενέργειες που εσείς επιθυμείτε, όση ώρα βρίσκονται μέσα στο κατάστημά σας. Ο λιανέμπορος πρέπει να κάνει μία λεπτομερή μελέτη των πελατών που στοχεύει, έτσι ώστε να καταλάβει τις προτιμήσεις τους, τις αγοραστικές τους συνήθειες, την αγοραστική τους δύναμη, τις τάσεις που ακολουθούν, κλπ. Με αυτό τον τρόπο, θα του δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσει το τι είναι αυτό που ψάχνουν οι πελάτες του και να αναπτύξει ανάλογα το περιεχόμενο που προβάλλει μέσω της ψηφιακής σήμανσης. Για παράδειγμα, αν γυναίκες ηλικίας 35-50 ετών επισκέπτονται ένα κατάστημα με καλλυντικά προϊόντα πιο συχνά σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, θα ήταν ιδανικό να αναπτυχθεί ένα περιεχόμενο που θα προβάλλεται αυτές τις ώρες και θα στοχεύει αυτή την ομάδα γυναικών μέσω προσφορών και εκπτώσεων.

Η ψηφιακή σήμανση έχει τη δυναμική να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες σας, μεταφέροντας το σωστό μήνυμα, στη σωστή χρονική στιγμή και στο σωστό σημείο. Όλο αυτό θα βοηθήσει να παραμείνουν οι πελάτες σας περισσότερο χρόνο στο κατάστημά σας. Η χρήση διαδραστικού περιεχομένου μπορεί να προσελκύσει περισσότερους πελάτες σε ένα συγκεκριμένο προϊόν. Εν μέσω μίας αυξητικής τάσης αγορών μέσω Internet, η εμπειρία του πελάτη εντός του καταστήματος γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Η εικόνα που αποπνέει ένα κατάστημα επηρεάζει τις αγοραστικές συμπεριφορές. Η χρήση video walls για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει την εικόνα ενός καταστήματος. Το περιεχόμενο και τα μηνύματα που μεταδίδονται μέσω της ψηφιακής σήμανσης δεν πρέπει να μεταδίδουν απλά μία εντολή αγοράς, αλλά πρέπει να επικοινωνούν στον πελάτη πως ένα προϊόν ή υπηρεσία μπορεί να καλύψει αποτελεσματικότερα τις ανάγκες του.

ψηφιακή σήμανση στο Supermarket

Πλεονεκτήματα της ψηφιακής σήμανσης για τα καταστήματα λιανικής

 • Εντυπωσιακές οθόνες ψηφιακής σήμανσης στρέφουν την προσοχή των υποψήφιων πελατών προς τα προϊόντα που θέλετε να προωθήσετε και τις προσφορές που σχετίζονται με αυτά. Η ενέργεια αυτή ενισχύει την παρόρμηση κατά την αγορά (impulse buying) και ωθεί τους πελάτες να αναλάβουν δράση
 • Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι τα μέσα προβολής της ψηφιακής σήμανσης μπορούν να ανανεωθούν εξ αποστάσεως όταν υπάρχει η ανάγκη για νέο περιεχόμενο. Αυτό, καθιστά την ψηφιακή σήμανση ένα δυναμικό μέσο. Αυτή η δυναμική είναι εκείνη που οδηγεί στις περισσότερες και πιο στοχευμένες πωλήσεις.
 • Η ψηφιακή σήμανση αφαιρεί όλο το κόστος εκτυπώσεων και τη σχετική διαδικασία αλλαγής των μηνυμάτων, μια διαδικασία ιδιαίτερα κοπιαστική για τον σύγχρονο λιανέμπορο.
 • Λόγω της δυναμικής φύσης της ψηφιακής σήμανσης, ο λιανέμπορος μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο στην εξυπηρέτηση των πελατών του, εξοικονομώντας χρόνο από την ανανέωση του marketing υλικού του. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη πιστότητα και ικανοποίηση του πελάτη.
 • Είναι πολύ σημαντικό για τον λιανέμπορο να καθορίσει και να αναπτύξει μία σχέση κάθε φορά που ο πελάτης επισκέπτεται το κατάστημά του. Η ενδυνάμωση αυτής της σχέσης και η διατήρηση των πελατών, αυξάνει τα έσοδα και αποδεικνύεται φθηνότερη πρακτική από την διαρκή αναζήτηση για νέους πελάτες.
 • Ανεξαρτήτως μεγέθους, κάθε λιανέμπορος θέλει να ενεργοποιήσει τους πελάτες του μέσω της ψηφιακής σήμανσης και να αποσβέσει με αυτό τον τρόπο την επένδυση που σχετίζεται με την ανάπτυξη ενός συστήματος ψηφιακής σήμανσης.
 • Η ψηφιακή σήμανση βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρικής εικόνας ενός καταστήματος, στο awareness σχετικά με τα διαθέσιμα brands και στην ανάπτυξη σχέσεων με τους πελάτες.
 • Η βελτιωμένη εμπειρία του πελάτη εντός του καταστήματος αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες αγορές.

Μετρήστε την επιτυχία της ψηφιακής σήμανσης

Η μέτρηση της επιτυχίας ενός συστήματος ψηφιακής σήμανσης, αν αυτό γίνει σωστά, μπορεί να μετρηθεί απευθείας μέσω των αυξημένων πωλήσεων. Παράλληλα με την μετάδοση marketing μηνυμάτων, η ψηφιακή σήμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τους πελάτες σας. Η ψηφιακή σήμανση έχει τη δυναμική να προσελκύσει πελάτες με υψηλή αγοραστική δύναμη και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία marketing για το σύγχρονο και μελλοντικό κατάστημα λιανικής.

Μοιράσου το!

Σχετικά με τον συντάκτη

Georgios Tsintzilonis

Georgios Tsintzilonis

Ο Γιώργος Τσιντζηλώνης είναι Managing Director της Intelligent Media και έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα digital media. Ασχολείται ιδιαίτερα με την ανάπτυξη έργων σε online στρατηγική, mobile applications, web development και social media και γράφει για αυτά που συναντά στον δικτυωμένο, ψηφιακό μας κόσμο.

 

 

 

Τα business units της Intelligent Media

 • idcs
 • babyzone
 • CareHub
 • Digital Doctor
 • meteofarm.gr

Intelligent Media-logo

Κώστα Βάρναλη 54 Χαλάνδρι, 15233
T: 210.68.56.820
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μην χάσετε τις τελευταίες ενημερώσεις!
Συνδεθείτε μαζί μας.

facebook f   twitter f   linkedin f   youtube f

Intelligent Media map
Ψηφιακή σήμανση και λιανικό εμπόριο