Πως θα κάνετε την ψηφιακή σήμανση πιο αποτελεσματική

Αναρτήθηκε από Georgios Tsintzilonis την Δευτέρα, 18 Αύγουστος 2014, στην κατηγορία Digital Signage

Αποτελεσματικότητα ψηφιακής σήμανσης

Η ψηφιακή σήμανση (digital signage), είναι μία τεχνολογία που την βλέπουμε να αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο γύρω μας. Αν και δεν έχει ακόμα αντικαταστήσει πλήρως την σταθερή σήμανση και ακόμα έχει πολύ δρόμο ώστε να γίνει η πλειοψηφία σε εφαρμογές σήμανσης, αναμφίβολα η δημοτικότητά της και το πλήθος των εφαρμογών αυξάνονται. Η ψηφιακή σήμανση, ιδίως αυτή που χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους, προσφέρει πολύ πιο εξελιγμένους και αισθητικά ανώτερους τρόπους για έναν διαφημιζόμενο να τραβήξει την προσοχή σε σχέση με μία στατική σήμανση. Η ψηφιακή σήμανση σε εσωτερικούς χώρους έχει εκατοντάδες εφαρμογές και μπορούμε να την συναντήσουμε παντού, από εστιατόρια, αεροδρόμια, καταστήματα λιανικής έως και μουσεία.

Πως θα κάνετε την ψηφιακή σήμανση πιο αποτελεσματική;

Ωστόσο, παρά την ευελιξία και την δυναμική της, η ψηφιακή σήμανση δεν είναι πάντα αποτελεσματική για τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει σε αυτή. Το πρόβλημα είναι πιθανόν να έγκειται στην λειτουργικότητα, στο περιεχόμενο ή σε έναν συνδυασμό των δύο. Πολλές φορές όμως το πρόβλημα έχει τις ρίζες του σε κάτι πολύ πιο βασικό. Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θέλουν να αποκτήσουν μία εφαρμογή ψηφιακής σήμανσης, απλά επειδή αποτελεί μία τάση. Τους λείπει όμως η στρατηγική σκέψη για το πώς θα χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο σύστημα για να βελτιώσουν την επιχείρησή τους. Αν λάβετε την απόφαση να επενδύσετε στην ψηφιακή σήμανση, παραθέτουμε ακολούθως κάποια σημεία, τα οποία αν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να κάνουν μία εφαρμογή ψηφιακής σήμανσης ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Μείνετε σταθερά προσηλωμένοι στο σκοπό του έργου και στο κοινό σας

Υπάρχουν αρκετές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε (ή ήδη να έχετε απαντήσει) πριν την εγκατάσταση ενός συστήματος ψηφιακής σήμανσης. Θα χρησιμοποιήσετε την ψηφιακή σήμανση για να προωθήσετε ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, για να οδηγήσετε το κοινό σας στην ανάληψη κάποιας ενέργειας ή απλά για ενημέρωση και ψυχαγωγία; Η υλοποίηση του συστήματος έχει ως στόχο τους πελάτες σας, τους εργαζομένους σας, τους επισκέπτες σας ή απλά το διερχόμενο κοινό; Πάντα να θυμάστε ότι ο σκοπός της ψηφιακής σήμανσης δεν είναι απλά το να τραβάει την προσοχή, αλλά να βελτιώνει την εμπειρία του πελάτη ή του χρήστη και την με οποιοδήποτε άλλο τρόπο βελτίωση της λειτουργίας της επιχείρησής σας. Η προβολή ψυχαγωγικού ή ενημερωτικού περιεχομένου μπορεί να είναι διασκεδαστική για το κοινό σας, αλλά αν δεν εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς σας σκοπούς, τότε η στρατηγική σας πρέπει να αναθεωρηθεί.

Παραμετροποιήστε το περιεχόμενο σας για συγκεκριμένους στόχους

Μία ψηφιακή οθόνη μπορεί να φιλοξενήσει πολύ μεγάλο όγκο περιεχομένου, αλλά ο τύπος αυτού του περιεχομένου θα εξαρτηθεί από τους αντικειμενικούς σας στόχους. Αν ο στόχος σας είναι, για παράδειγμα, η εκπαίδευση των νέων επισκεπτών σχετικά με το brand σας, μπορείτε να συμπεριλάβετε βασικές πληροφορίες για την επιχείρησή σας, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας και πιθανώς το εταιρικό σας ιστορικό σε περίληψη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο για να χτίσετε εμπιστοσύνη. Η παροχή ενδιαφέροντων και χρήσιμων συμβουλών, ιδίως σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία), μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του πελάτη ή του επισκέπτη στον πάροχο της υπηρεσίας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας ή να προωθήσετε προϊόντα υψηλότερης αξίας ή να διαφημίσετε και να ενισχύσετε ειδικές προσφορές. Οι δυνατότητες που έχετε είναι ουσιαστικά απεριόριστες. Εκείνο που πρέπει να διασφαλίσετε εσείς είναι ότι το περιεχόμενο εξυπηρετεί τον σκοπό σας.

Affidea Ψηφιακή σήμανση σε χώρους υγείας

Το περιεχόμενο σας πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένο και να οδηγεί σε συμμετοχή του πελάτη

Όπως και στην περίπτωση που προωθείτε προσφορές μέσω των social media, το περιεχόμενο της ψηφιακής σήμανσης δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο ιδιαίτερο αισθητικά, αλλά πρέπει να δημιουργεί την τάση στον πελάτη να συμμετάσχει. Η χρήση προσεκτικά επιλεγμένου οπτικού περιεχομένου και ελάχιστου κειμένου που περιέχει μόνο το βασικό μας μήνυμα, βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το περιεχόμενο πρέπει να διατηρείται πάντα σε ενημερωμένη μορφή. Ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε όταν αναπτύσσετε ένα δίκτυο ψηφιακής σήμανσης είναι το πώς θα παράγετε ή θα αποκτάτε το περιεχόμενο, αλλά και το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την ανανέωσή και την παρακολούθησή του, καθώς και το χρηματικό budget που θα χρειαστεί για όλα αυτά.

Χρησιμοποιήστε μαρτυρίες ευχαριστημένων πελατών

Είναι πολύ σημαντικό να επιδεικνύετε το πώς οι πελάτες σας έχουν επωφεληθεί από την επιχείρησή σας. Αυτό βέβαια μπορεί να μην ισχύει ή να μην είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά στις περισσότερες μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα επωφελής κίνηση. Αυτό το είδος περιεχομένου μπορεί αν επικοινωνηθεί μέσα από ένα σύστημα ψηφιακής σήμανσης με φωτογραφίες ή videos και μπορεί να αποτυπώνει πραγματικούς ανθρώπους και τις μαρτυρίες τους σχετικά με την θετική εμπειρία που είχαν από την επιχείρησή σας.

Χρησιμοποιήστε διαδραστικότητα, αλλά με μέτρο

Η αυξημένη συμμετοχή του κοινού με την ενσωμάτωση διαδραστικών χαρακτηριστικών στις ψηφιακές σας οθόνες, μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο για να προσελκύσετε πελάτες ή για να κάνετε τους εργαζομένους σας μέρος της όλης προσπάθειας. Πρέπει όμως να έχετε όρια στο πως γίνεται αυτό. Για παράδειγμα, η υλοποίηση social λειτουργικότητας μέσω των οθονών ενός δικτύου ψηφιακής σήμανσης και η πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter και άλλα, μπορεί αν δεν προβλεφθούν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας να χρησιμοποιηθεί με τρόπους που μπορούν να βλάψουν την επιχείρησή σας, αντί να την ωφελήσουν.

Ψηφιακή σήμανση και social media

Μην ξεχνάτε ότι όλα όσα αναφέραμε, δεν αποτελούν πάρα μία πρωταρχική προσέγγιση στο θέμα του σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας ενός δικτύου ψηφιακής σήμανσης από μία επιχείρηση. Μία επιτυχημένη εφαρμογή περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό τεχνικών λεπτομερειών όπως η απαραίτητη συνδεσιμότητα, ο εξοπλισμός και το λογισμικό. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η επένδυση σε ένα σύστημα ψηφιακής σήμανσης δεν αποτελεί τετριμμένο θέμα. Απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό και διαχείριση. Οι προσδοκίες σας πρέπει αν είναι ρεαλιστικές και πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η ψηφιακή σήμανση – στις περισσότερες περιπτώσεις – δεν παρέχει μία ευθεία οδό για μεγαλύτερες πωλήσεις. Ο καθορισμός της απόδοσης της επένδυσης (ROI – Return on Investment) χρειάζεται μελέτη και διορθώσεις κατά την πορεία. Μην διστάζετε να απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργάτη, ο οποίος γνωρίζει τις λεπτομέρειες ενός επιτυχημένου έργου ψηφιακής σήμανσης. Η κίνηση αυτή θα σας βοηθήσει να κάνετε μία επένδυση η οποία θα σας αποφέρει τα μέγιστα από τη λειτουργία ενός συστήματος ψηφιακής σήμανσης.

Μοιράσου το!

Σχετικά με τον συντάκτη

Georgios Tsintzilonis

Georgios Tsintzilonis

Ο Γιώργος Τσιντζηλώνης είναι Managing Director της Intelligent Media και έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα digital media. Ασχολείται ιδιαίτερα με την ανάπτυξη έργων σε online στρατηγική, mobile applications, web development και social media και γράφει για αυτά που συναντά στον δικτυωμένο, ψηφιακό μας κόσμο.

 

 

 

Τα business units της Intelligent Media

  • idcs
  • babyzone
  • CareHub
  • Digital Doctor
  • meteofarm.gr

Intelligent Media-logo

Κώστα Βάρναλη 54 Χαλάνδρι, 15233
T: 210.68.56.820
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μην χάσετε τις τελευταίες ενημερώσεις!
Συνδεθείτε μαζί μας.

facebook f   twitter f   linkedin f   youtube f

Intelligent Media map
Πως θα κάνετε την ψηφιακή σήμανση πιο αποτελεσματική