Πως βοηθάει η ψηφιακή σήμανση την αύξηση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο

Αναρτήθηκε από Georgios Tsintzilonis την Δευτέρα, 10 Φεβρουάριος 2014, στην κατηγορία Digital Signage

Πώς βοηθάει η ψηφιακή σήμανση στην αύξηση των πωλήσεων

Η επανάσταση που έχει επιφέρει το Internet και οι τεχνολογίες που γεννώνται μέσα από αυτό, έχουν αλλάξει δραματικά τις συνήθειες των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια. Επανάσταση δεν αποτελεί μόνο η δυνατότητα των online αγορών αλλά και ο τεράστιος όγκος πληροφοριών και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με αυτές που προσφέρει το Internet. Αναλυτικές πληροφορίες προϊόντων, κριτικές, προσφορές και προγράμματα πιστότητας πελατών, είναι χαρακτηριστικά που ο σύγχρονος καταναλωτής θέλει και απαιτεί.

Πως όμως βοηθάει η ψηφιακή σήμανση την αύξηση των πωλήσεων;

Ένα σημαντικό στατιστικό που έχει προκύψει από έρευνες της IAB στο εξωτερικό είναι ότι 53% των πελατών έχουν σταματήσει τη διαδικασία αγοράς κάποιου προϊόντος εντός του καταστήματος ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης που είχαν με το smartphone τους.  Επίσης, λόγω αυτής της αλληλεπίδρασης, το 38% από αυτούς βρήκαν το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή σε άλλο φυσικό κατάστημα ενώ το 30% από αυτούς βρήκαν χαμηλότερη τιμή σε κάποιο online κατάστημα. Όλα αυτά τα στοιχεία, αναγκάζουν τους λιανέμπορους να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες που φέρνουν μία νέα εξέλιξη στο χώρο της λιανικής. Η χρήση εξελιγμένων και δικτυωμένων οθονών αφής προσφέρουν τη δυνατότητα τοποθέτησης της online εμπειρίας εντός του καταστήματος, παρέχοντας έτσι τα καλύτερα στοιχεία και των δύο επιλογών, online και φυσικής παρουσίας, δηλαδή τη διαδραστικότητα με την πληροφορίας και τη φυσική επαφή με το προϊόν που δεν μπορεί αν προσφέρει η online εμπειρία.

Σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι πελάτες οι οποίοι έχουν επαφή με ένα brand μέσα από διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας, ξοδεύουν έως και 30% περισσότερο όταν είναι διαθέσιμες ψηφιακές οθόνες εντός του καταστήματος. Είναι γνωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστικών αποφάσεων γίνεται εντός του καταστήματος, συνεπώς η χρήση οπτικών διαδραστικών πληροφοριών στα σωστά σημεία εντός του καταστήματος αποτελεί κλειδί για την αύξηση των πωλήσεων. Τα καλά νέα είναι ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ευρύτερη υιοθέτησή της, οδηγεί σε μείωση του κόστους για τους λιανέμπορους που επιθυμούν να υιοθετήσουν ανάλογες λύσεις. Το hardware κατασκευάζεται πλέον με εξειδίκευση για κάθε εφαρμογή και η αγορά του λαμβάνει υπόψη το συνολικό κόστος απόκτησης του (total cost of ownership). Οι σύγχρονες οθόνες αφής είναι αξιόπιστες, ανταποκρίνονται εξαιρετικά στην αλληλεπίδραση και μπορούν να είναι ανά πάσα στιγμή συνδεδεμένες στο Internet. Το ίδιο συμβαίνει και με τα tablets τα οποία είναι οικονομικά και αρκετά αξιόπιστα για χρήσεις σε εφαρμογές λιανικής πώλησης.

touch οθόνες ψηφιακής σήμανσης

Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγορά ψηφιακής σήμανσης (digital signage) θα ξεπεράσει το 40% για το 2013, φτάνοντας τα 5,4 δις δολάρια με το ποσό αυτό να εκτοξεύεται στα 12 δις μέχρι το 2016. Η παγκόσμια αγορά επαγγελματικών οθονών για εφαρμογές ψηφιακής σήμανσης θα ανέλθει σε 26 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το 2016.

Προσέξτε τι συμβαίνει γύρω μας

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επιτυχία εφαρμογών ψηφιακής σήμανσης είναι η παραγωγή συστημάτων απλών στη χρήση, τόσο για το προσωπικό των καταστημάτων λιανικής όσο και για τους πελάτες, παρέχοντας ταυτόχρονα επικαιροποιημένο και οικονομικό περιεχόμενο. Οι εφαρμογές αυτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν διαφορετικά μεγέθη οθονών, από μικρές οθόνες που τοποθετούνται στο ράφι έως μεγάλες οθόνες που χρησιμοποιούνται για ενέργειες promotion.

Το περιεχόμενο έχει αποτελέσει παραδοσιακά ένα κύριο εμπόδιο στην υιοθέτηση λύσεων ψηφιακής σήμανσης στο παρελθόν λόγω της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει κατά την παραγωγή και αναπαραγωγή του, χαρακτηριστικό που αυξάνει σημαντικά το κόστος οποιασδήποτε εφαρμογής. Αυτό στις σύγχρονες εφαρμογές έχει επιλυθεί μέσω της αναπαραγωγής περιεχομένου απευθείας από το Internet, με τις εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν υπάρχον περιεχόμενο, όπως εικόνες και video.

Στο παρελθόν, οι λιανέμποροι υπέφεραν λόγω της πολυπλοκότητας των συστημάτων και του υψηλού κόστους. Αυτό που χρειάζονται είναι απλές, plug and play εφαρμογές. Εφαρμογές στηριγμένες σε τεχνολογίες cloud και σε επιχειρηματικά μοντέλα software-as-a-service αποτελούν το μέλλον, επειδή παρέχουν την ισχύ, την οικονομία και την ευελιξία που απαιτούν οι λιανέμποροι.

Το κλειδί βρίσκεται σε ένα σύστημα που μπορεί να προβάλλει ζωντανές ροές πληροφοριών από το Internet και το οποίο θα είναι search engine optimized, παρέχοντας ευκολία στην ενσωμάτωση ροών από τα social media και επιτρέποντας την υλοποίηση ενεργειών τοπικού marketing. Όλα αυτά επιτρέπουν τη μείωση του κόστους για περιεχόμενο. Σημαντικό σε αυτά τα συστήματα βέβαια, είναι έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν περιεχόμενο ακόμα και αν δεν υπάρχει σύνδεση στο Internet για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέσω της τοπικής αποθήκευσης της πληροφορίας.

ψηφιακή σήμανση για συλλογή δεδομένων

Η συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τους πελάτες είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ και βοηθά τους λιανέμπορους να κατανοήσουν τι ζητούν οι πελάτες τους. Με αυτό τον τρόπο προωθούν πιο αποτελεσματικά προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας νέες εμπειρίες αγορών με υψηλή στόχευση και χαμηλό κόστος.

Το λιανικό εμπόριο θα ωφεληθεί από την ψηφιακή σήμανση σημαντικά

Το μέλλον για τα καταστήματα λιανικής πώλησης κρύβει πολλές υποσχέσεις σε ό, τι αφορά στην ψηφιακή επικοινωνία. Οι λιανέμποροι μπορούν να βελτιώσουν την αγοραστική εμπειρία περαιτέρω με την ενσωμάτωση ψηφιακού περιεχομένου στον φυσικό χώρο. Αισθητήρες κίνησης θα ανιχνεύουν τους πελάτες και θα μεταδίδουν στοχευμένα μηνύματα. Τεχνολογίες όπως το NFC (near-field communication) και το RFID tagging θα επιλέγουν το μήνυμα που θα μεταδίδεται μέσα από τις ψηφιακές οθόνες. Ο φωτισμός στο ράφι θα ενεργοποιείται έτσι που θα επιτρέπει την προβολή συγκεκριμένων προϊόντων με εμφατικό τρόπο. Στην Αμερική και στην Ευρώπη ήδη βλέπουμε τεχνολογίες ψηφιακού πορτοφολιού (digital wallet) και συστημάτων PoS, ενώ το εμπόριο πάνω από mobile συσκευές (mobile commerce) χαρακτηρίζεται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με το μέλλον να φαντάζει ακόμα πιο αισιόδοξο.

Τεχνολογίες που φαντάζουν να έρχονται από το μέλλον όπως οι διάφανες οθόνες LCD και οι διαδραστικές, 3D ολογραφικές οθόνες βγαίνουν ήδη από το στάδιο της έρευνας και μπαίνουν σε παραγωγή.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα για τους παραδοσιακούς λιανέμπορους, με την υιοθέτηση της σωστής στρατηγικής και την επιλογή των κατάλληλων συνεργατών που χαρακτηρίζονται από όραμα και τεχνογνωσία, μπορούν και αυτοί πλέον να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας και να προσθέσουν την ψηφιακή διάσταση στα καταστήματά τους. Έτσι θα μπορέσουν να μάθουν πολλά για τις συνήθειες των πελατών τους, να βελτιώσουν την αγοραστική εμπειρία και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Μοιράσου το!

Σχετικά με τον συντάκτη

Georgios Tsintzilonis

Georgios Tsintzilonis

Ο Γιώργος Τσιντζηλώνης είναι Managing Director της Intelligent Media και έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα digital media. Ασχολείται ιδιαίτερα με την ανάπτυξη έργων σε online στρατηγική, mobile applications, web development και social media και γράφει για αυτά που συναντά στον δικτυωμένο, ψηφιακό μας κόσμο.

 

 

 

Τα business units της Intelligent Media

  • idcs
  • babyzone
  • CareHub
  • Digital Doctor
  • meteofarm.gr

Intelligent Media-logo

Κώστα Βάρναλη 54 Χαλάνδρι, 15233
T: 210.68.56.820
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μην χάσετε τις τελευταίες ενημερώσεις!
Συνδεθείτε μαζί μας.

facebook f   twitter f   linkedin f   youtube f

Intelligent Media map
Ψηφιακή σήμανση και λιανικό εμπόριο