Το LED είναι πλέον μια κυρίαρχη τάση στη τεχνολογία - Δείτε τι σημαίνει αυτό για την Ψηφιακή Σήμανση

Το LED είναι πλέον μια κυρίαρχη τάση στη τεχνολογία - Δείτε τι σημαίνει αυτό για την Ψηφιακή Σήμανση

Μια από τις βασικές τακτικές για να επιτύχουμε υψηλό οπτικό αποτέλεσμα με την ψηφιακή σήμανση είναι να μεγαλώσουμε το μέγεθος των οθονών. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των LED οθονών για εσωτερικούς χώρους τα τελευταία επτά περίπου χρόνια, κατέστησε δυνατή την ολοκληρωμένη κάλυψη φυσικών χώρων με ψηφιακές οθόνες.

Ωστόσο, υπήρξε σταθερά ένα πολύ συγκεκριμένο εμπόδιο για την ευρεία αποδοχή τους, το υψηλό κόστος. Όταν κυκλοφόρησαν στην αγορά τα πρώτα indoor LED video walls με υψηλότερη ανάλυση, ήταν εντυπωσιακά μεγάλα σε μέγεθος και εξίσου μεγάλα σε κόστος.

Αυτό έχει πλέον αλλάξει... δραματικά.

Η τεχνολογία LED είναι πλέον επίσημα διαθέσιμη για τον καθένα

Στην αγορά υπάρχουν ακόμα νέες τεχνολογίες LED υψηλής ποιότητας, όπως οι οθόνες microLED που κατασκευάζονται από ένα μικρό υποσύνολο κατασκευαστών οθονών, οι οποίες ξεπερνούν τους προϋπολογισμούς των περισσότερων επιχειρήσεων. Αλλά σε γενικές γραμμές, οι οθόνες LED είναι πλέον εντός του προϋπολογισμού πολλών επιχειρήσεων. Τείνουμε να το περιγράψουμε αυτό ως την επικράτηση των οθονών LED.

Δύο κύρια δεδομένα οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα:

Πρώτον, όταν όλοι μας κάναμε επαγγελματικά ταξίδια, πηγαίναμε τακτικά στη Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα για εμπορικές εκθέσεις και ξεναγήσεις από κατασκευαστές. Σε αυτές τις χώρες, βλέπαμε παντού μεγάλες οθόνες LED, όχι μόνο για μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες, αλλά και στους τοίχους καταστημάτων.

Δεύτερον, αυτό που βλέπαμε σε αυτές τις πόλεις, αρχίζουμε να το βλέπουμε και σε μικρότερες επιχειρήσεις πλέον και στις δικές μας πόλεις. Είτε πρόκειται για ένα κατάστημα με ρούχα, ή για ένα ταχυφαγείο ή για ένα φαρμακείο.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας των οθονών LED είναι πλέον εμφανής γύρω μας και μέρα με την ημέρα γίνεται και πιο έντονη.

Αυτού του είδους τα έργα, από επιχειρήσεις με όχι και τόσο τεράστιους προϋπολογισμούς, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αν το κόστος δεν μειωνόταν σε τέτοια επίπεδα ώστε να έχει επιχειρηματικό νόημα, είτε το κοινό-στόχος αποτελείται από πελάτες ενός μπαρ που παραγγέλνουν ορεκτικά ή από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που επισκέπτονται ένα πλυντήριο αυτοκινήτων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι οθόνες LED είναι πλέον τόσο φθηνές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε, αλλά σημαίνει ότι οι τελικοί χρήστες και οι πάροχοι λύσεων μπορούν να σταματήσουν να αποκλείουν αυτή την επιλογή στο στάδιο της ιδέας επειδή ήταν πάντα πολύ ακριβές για να τις εξετάσουν σοβαρά.

Γιατί οι οθόνες LED γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς;

Γιατί, λοιπόν, οι οθόνες LED παίρνουν σταδιακά τη θέση των LCD video walls για έργα ψηφιακής σήμανσης υψηλής απήχησης; Υπάρχουν μερικοί λόγοι:

1) Δεν υπάρχουν περιθώρια (bezels): Τα video wall monitors έχουν, αναγκαστικά, λεπτά περιθώρια στις άκρες τους και όταν πολλές οθόνες συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα video wall, υπάρχουν ορατά κενά εικόνας μεταξύ των monitors.  Αυτά τα κενά έχουν γίνει όλο και πιο λεπτά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι αρκετά αισθητά ώστε να ενοχλούν τους ανθρώπους που σχεδιάζουν φυσικούς χώρους. Με την τεχνολογία LED, με τη χρήση καλού εξοπλισμού και τη σωστή εγκατάσταση, δεν υπάρχουν ορατά κενά,

2) Ευελιξία σχεδιασμού: Με τα επίπεδα video wall monitors, η επιφάνεια προβολής είναι πάντα μία ορθογώνια επίπεδη επιφάνεια. Με τις LED, ανάλογα με το προϊόν, η επιφάνεια προβολής μπορεί να αγκαλιάζει το περίγραμμα ενός φυσικού σχεδίου. Μπορεί να υπάρχουν καμπύλες. Οι οθόνες μπορούν να είναι στραμμένες προς τα κάτω (αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις οθόνες LCD). Μπορούν να είναι διαφανείς. Μπορούν ακόμη και να ενσωματωθούν σε διαφανή μεμβράνη σε παράθυρα. Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική τεχνολογία, αν και μερικές φορές υπάρχουν περιορισμοί στο τι είναι δυνατό,

3) Φυσικές επιδόσεις: Τα monitors υψηλής ποιότητας, τόσο τα LCD όσο και τα OLED, εξακολουθούν να παρέχουν ανώτερη οπτική ποιότητα και μπορούν να αποδώσουν 8K σε μία μόνο οθόνη, ενώ η ύπαρξη αρκετών φωτεινών pixel για την απόδοση 8K σε μία οθόνη LED μπορεί να απαιτεί μία οθόνη που να γεμίζει ολόκληρο τον τοίχο ενός εταιρικού λόμπι. Αλλά οι LED μπορούν να είναι πολύ πιο φωτεινές από τις συμβατικές επίπεδες οθόνες και συνήθως διαρκούν στο χώρο για 10 χρόνια ή περισσότερο. Επίσης, δεν απαιτούν την ίδια συντήρηση με τις LCD, οι οποίες πρέπει να ρυθμίζονται τακτικά, ώστε τα επίπεδα να ταιριάζουν σε όλες τις οθόνες ενός video wall. Αν έχετε δει ποτέ ένα video wall αποτελούμενο από monitors, ίσως παρατηρήσατε ένα συνονθύλευμα από ποικίλα χρώματα και φωτεινότητα. Αυτό είναι ένα video wall που χρειάζεται επειγόντως βαθμονόμηση.

Ποιο είναι το μέλλον των LED όσον αφορά την Ψηφιακή Σήμανση;

Η άλλη πτυχή των LED που τα καθιστά καταλληλότερα για κάποιες εφαρμογές ψηφιακής σήμανσης, είναι η ανθεκτικότητα. Η κλασσική LED τεχνολογία υιοθετεί μεμονωμένους πομπούς φωτός που είναι μικροσυγκολλημένοι στην επιφάνεια του LED module. Αυτοί οι πομποί, καταστρέφονται πολύ εύκολα από χτυπήματα και γρατζουνιές και οι επισκευές είναι δύσκολες και ακριβές. Όμως, η νέα γενιά οθονών LED διαθέτει σκληρές επικαλύψεις, ώστε να μπορούν να αντέξουν ένα χτύπημα, ακόμη και μια πιτσιλιά υγρού, χωρίς να υποστούν ζημιά. Αυτό καθιστά δυνατή την τοποθέτηση μεγάλων LED video walls σε απόσταση αναπνοής από τον μεγαλύτερο εχθρό τους, το ευρύ κοινό.

Για τους τελικούς χρήστες ψηφιακής σήμανσης που προμηθεύονται επίπεδες οθόνες, οι επιλογές ήταν γνωστές και αρκετά απλές. Μπορούσαν να αγοράσουν από μια γνωστή μάρκα, όπως η Samsung ή η Sony, και ίσως να πληρώσουν περισσότερα, ή να ρισκάρουν και να επιλέξουν άγνωστα, λιγότερο ακριβά προϊόντα που προέρχονταν από την Κίνα ή την Ταϊβάν, και να ελπίζουν για το καλύτερο. Πολλές μικρές δουλειές χρησιμοποιούν τηλεοράσεις αντί για εμπορικές οθόνες, επειδή το αρχικό κόστος είναι χαμηλότερο. Και στην περίπτωση των οθονών LED, ως συνήθως, η αρχικά φθηνότερη επένδυση, δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να είναι φθηνότερη και σε βάθος χρόνου

Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για την επιλογή μιας καλής λύσης LED για την επιχείρησή σας;

Όσον αφορά στην τεχνολογία προβολής LED, υπάρχουν εκατοντάδες κατασκευαστές και πολλές από τις πιο δραστήριες εταιρείες δεν είναι γνωστές στο ευρύτερο κοινό.

Ένας άγνωστος κατασκευαστής στο εξωτερικό μπορεί να προμηθεύσει τους τελικούς χρήστες και ττους παρόχους λύσεων με ένα φαινομενικά όμορφο σύνολο οθονών σε μια πολύ λειτουργική τιμή, πιθανότατα πολύ καλύτερα από ό,τι μπορούν να κάνουν οι γνωστοί προμηθευτές. Αλλά, και αυτό είναι σημαντικό, το αντιστάθμισμα τείνει να είναι η ποιότητα των εξαρτημάτων, η οποία επηρεάζει άμεσα το πόσο καιρό θα συνεχίσει το LED wall την απροβλημάτιστη λειτουργία του πώς θα υποστηρίζονται όταν ή αν εμφανιστούν προβλήματα.

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι η τεχνολογία LED γίνεται ευρέως διαθέσιμη. Και είναι πλέον σε μια κατάσταση που μπορεί και πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης για έργα ψηφιακής σήμανσης.

Αλλά να θυμάστε, μια οθόνη οποιουδήποτε είδους είναι απλώς μια τεχνολογία που επιτρέπει την εφαρμογή. Δεν θα πρέπει να σκέφτεστε με όρους τοποθέτησης μιας οθόνης LED επειδή είναι μια οθόνη LED. Ξεκαθαρίστε τι πρέπει να γίνει και γιατί, και στη συνέχεια αντιστοιχίστε την ανάγκη με την πιο κατάλληλη τεχνολογία, και ίσως το LED ΕΙΝΑΙ το πιο κατάλληλο για τη δουλειά.

 

 

Πηγή: https://www.spectrio.com/dave-haynes-guest-blog/led-is-mainstream-and-what-that-means-for-digital-signage/ 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Παρακαλούμε πείτε μας το όνομά σας

Παρακαλούμε πείτε μας το e-mail σας

Το τηλέφωνο πρέπει να είναι 10ψήφιος αριθμός χωρίς κενά

Εισάγετε 10ψήφιο αριθμό χωρίς κενά

Παρακαλούμε επιλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει

Invalid Input

Προτεινόμενα Άρθρα

Image

Ο μεγαλύτερος πάροχος
Ψηφιακής Σήμανσης
στην Ελλάδα

Head Office

Κώστα Βάρναλη 54,
Χαλάνδρι, 15233

Επικοινωνία

+30 210.68.56.820
info@intelligentmedia.gr

Business units of Intelligent Media

Ρυθμίσεις Cookies